Instalare

Cerințe sistem (pentru server)

Hardware, recomandabil procesor peste 2GHz și memorie RAM peste 1GB.

Sistem de operare poate fi orice: Linux, Windows, FreeBSD, MAC OS.

Aplicația se instalează doar pe server și poate fi accesată de pe oricâte calculatoare, prin browser web, inclusiv de pe calculatorul gazdă când e cazul. Se consideră preinstalate pe acest sistem mașina virtuală Java și serverul de baze de date MySQL/MariaDB, componente neconținute în pachetele de instalare ale aplicației.

Java

Obișnuit se regăsește gata instalată pe majoritatea sistemelor de operare. Dacă nu, se poate descărca și instala de aici. Poate fi folosită orice variantă, pe 32 sau 64 biți, după cum permite sistemul. Aplicația Webgest nu depinde de aceasta.

Versiunea mașinii virtuale Java - JRE - trebuie să fie minim 8 (începând cu Webgest 7.0).

Serverul de baze de date MySQL

Este de asemenea o componentă obișnuită pe sistemele de operare dedicate pentru servere, dar poate fi instalată simplu pe orice calculator, pe orice sistem de operare. Există și varianta derivată din MySQL, MariaDB, după ce Sun Microsystem a fost preluat de Oracle. Încă sunt compatibile. Poate ar fi indicat MariaDB, pentru licența mai liberă.

Serverul de baze de date este de preferat să funcționeze ca serviciu al sistemului de operare. Nu uitați setarea parolei de root, necesară la inițializarea/administrarea aplicației!

Pentru funcționarea corectă a aplicației, versiunea serverului de bază de date trebuie să fie cel puțin 5.7.8 pentru MySQL și 10.1.3 pentru MariaDb.

Instalarea Webgest

Sunt posibile mai multe variante de instalare, dar niciuna nu se poate reduce la doar câteva click-uri, ca în cazul programelor desktop, cu acces local. Având în vedere că aplicația va putea fi accesată și de pe alte calculatoare, inclusiv prin internet, și că se bazează pe mai multe servicii care trebuie configurate, procesul de instalare este puțin mai laborios. De aceasta depind performanțele și siguranța în funcționare și, foarte important, protecția datelor.

Aplicația propriu-zisă constituie doar o mică parte din ceea ce trebuie instalat, grosul reprezentându-l fundația pe care ea se bazează. Odată pregătită această infrastructură ea poate rămâne neschimbată mult timp, nu-i nevoie să fie actualizată la orice nouă versiune a aplicației.

Varianta A. Instalare manuală

Presupune instalarea și configurarea separată a întregii infrastructuri și apoi și a aplicației propriu-zise.

Serverul de aplicație Tomcat

Este elementul principal care asigură comunicarea între clientul web și baza de date. El asigură și mecanismul de administrare/actualizare a aplicației și a componentelor de infrastructură necesare.

Poate fi instalat ca serviciu al sistemului de operare sau poate fi descărcat și dezarhivat într-un director accesibil. Se poate seta să pornească odată cu sistemul de operare.

Pentru versiuni ale Webgest mai mari de 7.0 este nevoie de Tomcat minim versiunea 8.

Sunt necesare câteva configurări, pentru o bună deservire din partea acestui "servitor". Acestea se fac prin editarea unor fișiere.

- Pentru a lucra corect cu diacriticele se adaugă setarea ' URIEncoding="UTF-8" ' în fișierul server.xml din ...Tomcat/conf, la elementul 'Connector' cu portul 8080 (ex: ' Connector URIEncoding="UTF-8" port="8080" protocol="HTTP/1.1" connectionTimeout="20000" redirectPort="8443" ')

- Pentru a avea acces la interfața de administrare a Tomcat-ului, de unde se va face ulterior deploy/undeploy la aplicație, trebuie editat și fișierul tomcat-users.xml din /conf, cu roluri și parole.

- De asemenea, pentru o funcționare optimă, este indicat să se seteze variabila CATALINA_OPTS din fișierul ...Tomcat/conf/tomcat.conf (pentru instalarea ca serviciu), sau din fișierul catalina.sh din ...Tomcat/bin (pentru instalarea într-un director).

De exemplu: CATALINA_OPTS="-Xms128m -Xmx512m -XX:MaxPermSize=128m". Valorile se referă la memoria alocată mașinii virtuale și depind de memoria internă a sistemului. Pentru informații mai detaliate vezi aici.

Librării

Majoritatea librăriilor necesare aplicației sunt cuprinse într-un pachet care este pregătit și el sub format war, pentru o mai ușoară instalare pe serverul de aplicație. Se găsește în pagina de download cu numele mbx.zip. Din acesta se extrage mbx.war, care se instalează pe Tomcat (vezi paragraful următor), înainte de instalarea webgest.war.

Deployment-are webgest - instalarea propriu-zisă a aplicației

Din pagina de administrare a Tomcat, disponibilă după startarea serverului la adresa localhost:8080, din "Manager webapp" se intră cu user și parola setate în tomcat-users.xml (cu rol de manager-gui) în pagina cu lista aplicațiilor deja instalate. Se pot adăuga noile war-uri, la paragraful "WAR file to deploy". E important să se păstreze numele fișierelor war (mbx, webgest). Oricând se trece la o nouă versiune a aplicației se dă undeploy pe webgest și se reia Deploy-ul cu noul war.

Pachetul mbx se instalează doar la început, nu la fiecare versiune nouă a aplicației. Eventual se actualizează la schimbări majore, fiind necesară o compatibilitate de versiuni între ele. După reîmprospătarea librăriilor mbx este necesar să se repună și celelalte aplicații (undeploy și apoi deploy pentru webgest, websal, webroad) chiar dacă versiunea acestora nu s-a schimbat.

Module separate

Sunt disponibile deocamdată modulele Personal-Salarii și Parc auto/utilaje. Sunt tot în format .war și se instalează separat, deoarece ele pot fi folosite și independent de aplicația Webgest. Instalarea lor se face identic cu aplicația principală (webgest), folosind la comun același pachet de librării mbx.

Extensii opționale

Pentru operații ce necesită interacțiuni cu dispozitive hardware, conectate la calculatorul de pe care se lucrează (case de marcat - ECR, și token-uri cu certificate digitale - pentru semnare declarații ANAF), este necesară instalarea local, în directorul home al userului pentru LINUX sau C:\ pentru WINDOWS, a unui pachet suplimentar, regăsit pe pagina de download - webgest_local.zip .

Acest pachet nu trebuie instalat dacă nu se folosesc astfel de dispozitive. Pentru comunicare trebuie pornit serverul local cu comanda startWebServerLocal -pentru protocol http, respectiv startWebServerLocal4https -pentru protocol https.

Varianta B. Instalare automată - "all inclusive"

Poate fi varianta mai comodă de instalare pentru multe cazuri, mai ales când nu există instalat deja Tomcat pe sistem, sau pentru utilizatorii mai puțin experimentați. Pe sistem este necesar să fie deja instalate doar Java și MySQL/MariaDB, serverul Tomcat vine la pachet gata configurat.

Sunt puse la download două opțiuni:

1) - Un installer (bazat pe Java) prin rularea căruia se alege locul de instalare, crearea de scurtături pe desktop, setări pentru start server la pornirea sistemului etc. Procesul de instalare decurge prin... next, next.

2) - Un folder arhivat care trebuie salvat într-un loc accesibil pe sistem. Celelalte setări se vor face manual.

Varianta C . . .

Ar fi un sistem de operare complet, care să poată rula Live de pe un CD sau USB Stick bootabil și să poată fi simplu instalat și pe hard disc. Deocamdată e în teste...

Inițializarea aplicației

Când serverul Tomcat este pornit (și MySQL, se subînțelege), iar în lista de aplicații din managerul lui apare "true" în coloana running la toate cele ce țin de Webgest, se accesează pagina de administrare a aplicațiilor din browser la adresa localhost:8080/mbx. Logarea se face cu userul de Tomcat (ca la deploy/undeploy aplicații).

Se intră pe `Administrare Webgest` și dacă aplicația nu este inițializată încă, apare fereastra de inițializare, după care se poate accesa prima pagină a aplicației la adresa localhost:8080/webgest . În loc de localhost poate fi IP-ul sau adresa URL.

Pentru creare firmă nouă, operatori... - de văzut Manualul!